STUURMAN

  • Reisplanning maken

    Als stuurman ben je verantwoordelijk voor de route planning. Daarom moet voor elke reis een uitgebreide planning gemaakt worden zodat het schip de snelste route naar de nieuwe bestemming kan varen. Dit betekent dat met stroming wind, verkeersregels en nog veel meer rekening gehouden moet worden.

  • Droogdok inspecties

    Eens in de 5 jaar moet elk schip het droogdok in. Dit houdt in dat het schip droog gelegd wordt zodat het onderwater schip schoongemaakt kan worden, geïnspecteerd en opnieuw geverfd om corrosie te voorkomen.

  • Ruim inspecteren

    Het ruim is voor de meeste schepen hoe het geld verdiend wordt. Hier wordt verschillende lading in geplaatst om te vervoerven over de hele wereld. Als de lading van een schip verandert moet het eerst goed schoongemaakt worden.

  • Kompascontroles.

    Het is belangrijk dat je kompas naar het noorden wijst om de juiste koers te kunnen varen. Of als dat niet het geval is, is het belangrijk om de afwijking van het kompas te kennen. Met behulp van de nautische almanak kun je berekenen hoe laat en op welke positie de zon ondergaat. Door de richting van de zonsondergang te meten kan je dus de peiling van de zon op jouw positie berekenen. Het verschil tussen jouw gemeten en berekende peiling is je kompasfout!

  • Wachtlopen

    Tijdens een reis zorgen de stuurmannen ervoor dat ze de geplande route volgen en houden ze uitkijk voor verkeer en andere gevaren op zee. Ze moeten alle BVA kennen, dit zijn de verkeersregels op zee. Om het verkeer te kunnen volgen zijn er veel hulpmiddelen op de brug beschikbaar, maar natuurlijk worden de verrekijkers nog steeds heel vaak gebruikt. Je eigen ogen werken toch het beste!

  • Reddingsboten

    De reddingsboten zijn misschien wel de belangrijkste veiligheidsuitrusting. Elke maand wordt er gecontroleerd of ze nog compleet zijn. Er zijn behoorlijk wat eisen voor reddingsboten, aangezien ze in staat moeten zijn om voedsel en water te leveren aan alle inzittenden voor een aantal dagen. Daarnaast hebben ze ook een EHBO-kit, lichtkogels, rooksignalen en andere levensreddende apparatuur. Tot slot worden de reddingsboten elke drie maanden te water gelaten om te controleren of de voortstuwing nog naar behoren werkt.

  • Manoeuvreren met sleepboten

    Als stuurman die een schip manoeuvreert met behulp van sleepboten, ben je verantwoordelijk voor het veilig en effectief coördineren van de sleepoperatie. Sleepboten worden vaak gebruikt om grote schepen te assisteren bij het aan- en afmeren in havens of bij het navigeren door nauwe waterwegen.

  • Loods ontvangen

    Loods ontvangen

    Wanneer je een loods moet ontvangen, betekent dit dat een loodsboot met een loods aan boord naar je schip komt om je te assisteren bij het navigeren in moeilijke of onbekende wateren, zoals havens of smalle kanalen. De loods is een ervaren professional die bekend is met de lokale wateren en de navigatie in dat gebied.

  • Schip beladen

    Bij het beladen van een schip als stuurman, ben je verantwoordelijk voor het controleren van de lading, het waarborgen van veiligheidsmaatregelen, coördinatie met laders, toezicht op het laden, documentatie, controle van stabiliteit en trim, en voortdurende communicatie met de bemanning. Het doel is om de lading veilig en evenwichtig aan boord te plaatsen voor een probleemloze vaart.

  • Reddingsoefeningen

    Voortdurend worden verschillende noodprocedures geoefend. Er zijn veel veiligheidsvoorschriften en procedures om te voorkomen dat er dingen misgaan. Desondanks moeten we altijd voorbereid zijn op een noodsituatie. Op deze foto wordt de pop ingepakt op de draagbare brancard na een reddingsactie uit een besloten ruimte.

  • Landvasten splitsen

    Landvasten worden gebruikt om het schip langs de kade te houden. Hiervoor moeten ze grote trekkrachten aankunnen. Het splitsen is het in elkaar vlechten van touwen om een stopper aan het einde van een lijn te vormen, om een lus of oog in een touw te vormen, of om twee touwen aan elkaar te verbinden

  • Het helideck verven

    Voor bemanningswisselingen op zee kan een helikopter worden gebruikt. Het is erg belangrijk dat het helikopterdek gecertificeerd is. Voor de certificering gelden in elk land veel regels. Daarom moeten de juiste markeringen van de juiste afmetingen op het dek worden geschilderd voor het land waarnaar het schip gaat.

  • Inspectie van de loodsladder

    Elke maand moet de loodsladder worden geïnspecteerd op zijn staat. Bij het binnenvaren en verlaten van een haven zal de loods via deze ladder aan boord gaan en vertrekken. Voor zijn veiligheid is het daarom erg belangrijk dat de ladder in goede staat verkeert.

  • Laden en stuwen van lading

    De brugofficieren zijn verantwoordelijk voor het laden en vastzetten van de lading. Dit komt doordat zij ook degenen zijn die de stabiliteitsberekeningen maken dus ze moeten controleren of de lading in het ruim ligt zoals zij van tevoren hadden bedacht.

  • Aanleggen

    Het afmeren van het schip is ook een van de taken van de brugofficieren. Samenwerking is hierbij zeer belangrijk. Op de brug sturen de officieren het schip en communiceren ze nauw samen met de officieren en matrozen op het dek om het schip goed vast te leggen.

  • Radar

    De radar is een zeer belangrijk stuk uitrusting aan boord. Het laat zien op welke afstand en in welke richting alles zich bevindt ten opzichte van uw schip. De radar maakt gebruik van radiogolven om de afstand en peiling van objecten te bepalen. Aan boord worden altijd twee soorten radars gebruikt: de x-band radar en de s-band radar. Het verschil tussen de twee radars zit in de frequentie die ze gebruiken. Over het algemeen is de x-band nauwkeuriger en kan worden gebruikt voor SART (Search and Rescue Transponder), terwijl de s-band beter te gebruiken is bij slecht weer.

  • brandbestrijding

    Als er brand uitbreekt moet de bemanning aan boord deze blussen. Daarom worden de bemanningsleden op de brug en in de machinekamer getraind in geavanceerde brandbestrijding. Elk bemanningslid krijgt een specifieke taak in geval van brand aan boord, zoals de On Scene Commander die de taken delegeert, het aanvalsteam dat bij het bevel naar de brand gaat, en het ondersteuningsteam dat standby staat achter het aanvalsteam. Elke week wordt er geoefend om vertrouwd te blijven met de uitrusting en de procedures.

  • Waterdichte deuren

    Onder de waterlijn zijn er waterdichte deuren aan boord. Het doel van deze waterdichte deuren is ervoor te zorgen dat als een compartiment een lekkage heeft, het water in dat compartiment van het schip blijft. Deze deur scheidt interne sectoren van het vaartuig. Elke maand worden ze geïnspecteerd om te controleren of ze nog steeds werken zoals ze zouden moeten. De deur zou met een hydraulisch systeem tussen 20 en 40 seconden op afstand moeten kunnen openen en sluiten, en dit zou maximaal 90 seconden moeten duren met de handpomp.